מאמר בנושא: פוסט טראומה מהצבא | זמן קריאת מאמר: כ- 3:02 דקות
מסע ההרג בוושינגטון בוצע ע"י אדם אשר במהלך שירותו אף קיבל את מדליית המלחמה הבינלאומית בטרור, אך עולה כי סבל מפוסט טראומה בעקבות אירועי ה-11 בספטמבר 2001- אסון התאומים. התהייה, הכיצד אדם אשר לחם בטרור למעשה יצא למסע הרג, ככל הנראה התשובה לכך נעוצה ,בין היתר, בהיותו פוסט טראומטי. על מנת להבין מה עומד מאחורי פני הדברים תחילה עלינו להבין מה המשמעות אדם לוקה בפוסט טראומה או בשמה הנוסף, "הפרעת דחק בתר חבלתית".
למרבה הצער אזרחים רבים גם במדינתנו לוקים בפוסט טראומה. פוסט טראומה מהצבא הינה בקרב חיילים אשר לחמו בשדות הקרב חוו פחד עמוק בהיותם בסכנת חיים, נחשפו למראות קשים, איבדו חברים וכן איבדו גם חלק מעצמם בעקבות הטראומה.
זיהוי של פוסט טראומה צבאית
יש חיילים שחוזרים משדה הקרב ומדחיקים את המראות שהם ראו ורק לאחר כמה שנים מתפרצת תופעת פוסט טראומה מהצבא באופן מינורי או משמעותי. רבים מהם נמנעים לדבר על נושא זה כיוון שהוא מעורר אצלם זיכרונות קשים ביותר, כמו כן קשה להם להגיע למיקום הספציפי, כמו לדוגמה מקום הפיגוע בירושלים.
תסמיני פוסט טראומה מהצבא
פוסט טראומה בצבא נובעת עקב חשיפה לטראומה אשר בניגוד למחלות נפש מסוגים שונים במקרה זה אין תלות בגורמים גנטיים.
חלק מהתסמינים העיקריים בפוסט טראומה הינם: סיוטים, פלאשבקים, הרגשת ריח ממקום הטראומה, עצבנות, התקפי זעם, חוסר שקט, חוסר סבלנות, קשיי ריכוז, בהלה מרעשים, נטייה להתבודדות, ניתוק קשרים חברתיים וכיוצ"ב.
עוצמת התסמינים הפוסט טראומטיים היא שונים מאדם לאדם, ולכן ישנם הסובלים מהתסמינים אך הפגיעה התפקודית היא קלה והם מצליחים לתפקד ביום יום, וישנם אנשים אשר כל חייהם עברו מהפך, עד כדי שהם חיים וחווים את הטראומה מדי יום ביומו והפגיעה התפקודית עשויה להיות קשה ביותר עד כדי חוסר תפקוד.
כיום קיימת מודעות לאזרחים הלוקים בפוסט טראומה, ואף מסתבר כי ישנם חיילים אשר לחמו במלחמות ישראל וחזרו לביתם שלמים ובריאים פיזית אך נותרו פגועים ופצועים בנפשם. בהתמודדות במקרים אלה משהב"ט הקים את "היחידה לתגובות קרב" אשר מיועדת לתת מענה וטיפול במקרי פוסט טראומה צבאית.
חיילים אשר לחמו במלחמות ישראל החלו לסבול מתסמינים פוסט טראומטיים, אך מנטליות העבר והבושה מנעה מהם לפנות לעזרה. כיום בחברה הנאורה ילדיהם ובני משפחותיהם של הלוקים בפוסט טראומה מעודדים לפנות לקבלת עזרה וקיימת מודעות רבה לכך שטיפול יכול להקל על המצב הנפשי. לרוב אדם הלוקה בפוסט טראומה לא מבין ממה הוא סובל, לא מבין מה פשר התסמינים עד אשר מצבו מאובחן ע"י גורם מוסמך. ישנם אזרחים שנושאים מצב זה לאורך שנים רבות עד פנייתם לקבלת סיוע מקצועי רפואי שרק אז מאובחנים לראשונה ומתחילים לקבל טיפול.
טיפול בנפגעי טראומה צבאית
מומחים בתחום הקוגניטיבי התנהגותי – CBT מטפלים בנפגעים של פוסט טראומה מהצבא. הם מזהים אצלם את דפוסי החשיבה השליליים ומלמדים אותם כיצד להתמודד איתם כדי שירגישו שהם בסביבה בטוחה שמגינה עליהם. מעבר לכך במקרים רבים הם מקבלים גם טיפול תרופתי.
בדיקת אפשרות הגשת תביעה בנושא פוסט טראומה צבאית
כדי להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בנושא PTSD, יש לפנות לעו"ד משרד הביטחון אלי סבן אשר מבצע מהלך זה בכמה שלבים:
- הוא עובר באופן מעמיק על כל המידע הרפואי כדי לגבש החלטה אם יש עילה להגשת תביעה.
- אם על פי כל חוות הדעת הרפואיות מדובר ב – PTSD , הוא יפנה לועדה רפואית כדי שהצבא יכיר בעובדה זו.
עזרה וסיוע משפטי בתביעות משרד הביטחון
מנסיוננו, במהלך השנים הלוקים במקרי פוסט טראומה בצבא עקב השתתפותם במלחמות ישראל מגיעים לקבלת עזרה בעקבות החרפה בתסמינים בהתאם לתקופות אשר עשויות להיות קשות עבורם ומציפות את טראומת העבר. מדי שנה אנו נחשפים לפניות רבות של לקוחות אשר פונים למשרדנו, גם היום 40 שנה לאחר מלחמת יום הכיפורים צצים מדי שבוע חיילים אשר סוף סוף אוזרים אומץ להגיש תביעה ממשרד הביטחון על מנת לקבל עזרה וסיוע.
חשוב לדעת כי אדם אשר נפגע נפשית עקב השתתפותו במלחמה רשאי להגיש תביעה להכרה בנכות למשהב"ט אגף השיקום על אף השנים הרבות שחלפו מאז המלחמה. באם התביעה תתקבל עשוי הנפגע להיות זכאי לקבלת טיפולים רפואיים וסיוע נפשי וכן הטבות נוספות.
על מנת להמנע ממצבים טרגיים כגון מסע ההרג בוושינגטון, אדם הלוקה בתסמינים פוסט טראומטיים וזקוק לעזרה רפואית ומשפחתו מבחינה בתסמינים שצוינו לעיל בכולם או בחלקם, רצוי להפנותו לגורמים הרפואיים בהקדם כגון היחידה לתגובות קרב ונט"ל.
אם יש לכם בעיה מסוג זה, דברו עם עו"ד משרד הביטחון אלי סבן והוא ישמח לסייע לכם.
מאמר מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד.
שאלות נפוצות בנושא פוסט טראומה בצבא
בדרך כלל מדובר בכמה חודשים.
ההחלטות של הוועדה משתנות על פי המידע הספציפי של כל אדם.