המחוקק קבע כי "נכה נצרך" הינו "אדם שאינו מסוגל להשתכר למחייתו ואין לו הכנסה מספקת למחייתו בגלל מום גופני או שכלי ואין סיכוי נראה לעין שאפשר יהיה לשקמו אי פעם". בהגדרה זו נכלל הקריטריון כי "נכה נצרך" יוכר רק אם דרגת נכותו הינה 50% לפחות. נכה שמתקיימים לגביו כל התנאים הנ"ל (אי כשרות לשיקום, למחייה ו-50% נכות) זכאי להגיש בקשה לקצין התגמולים ולדרוש הכרה כ"נכה נצרך". נכה צה"ל אשר ועדת כושר עבודה קבעה כי לא ניתן לשקמו בעבודה עקב הנכות המוכרת זכאי לקבל תגמול נצרך על פי הוראת אגף השיקום העוסקת בנושא תגמול נצרך.
על מנת שנכה צה"ל יהא זכאי לתגמול כנכה נצרך, עליו להוכיח כי הוא עומד בקריטריונים הרשומים לעיל ושאינו מסוגל להשתכר למחייתו. בנוסף לכך על הנכה להוכיח שהסיבה לכך שאינו מסוגל לעבוד לפרנסתו נעוצה במום גופני או שכלי, ושאין סיכוי סביר שניתן יהיה לשקמו בעתיד. חובה להוכיח קשר סיבתי בין הנכות הפיזית או הנפשית לבין העובדה כי אינו מסוגל להתפרנס עצמאית.
קצבת נכה נצרך
קצבת נכה נצרך מאושרת לאחר המלצה של ועדה מוסמכת המייעצת לקצין התגמולים, לאחר שבדקה ובחנה קיומם של כל והקריטריונים והתנאים הקבועים בחוק והמתחייבים. נכה צה"ל שהוכר כ"נכה נצרך" מקבל קצבה חודשית מיוחדת הגבוהה משמעותית מהקצבה הראשונה לה היה זכאי (ללא ההכרה ב"נכה נצרך") ובשעור 98% משכר עבודה של עובד מדינה בדרגה י"ז. חשוב להדגיש כי ככל שאחוזי הנכות עולים – כך עולה שיעור הקצבה המיוחדת.
תקופת ההכרה בנכה נצרך
החלטתו הראשונית של קצין התגמולים להכרה בנכה נצרך ניתנת לתקופה בת שנה אחת, וניתן להאריכה לתקופות נוספות בנות עד שלוש שנים, בכל פעם. לפני כל הארכה לתקופה נוספת, תיערך בחינה רפואית מחודשת למצבו של הנכה ועמידתו בכל הקריטריונים הנדרשים בחוק, וזאת על מנת לוודא כי לא חל שינוי במצבו של הנכה, על פי הקריטריונים שהיוו את הבסיס הראשוני להכרה בו כנכה נזקק.
חשיבות ייעוץ משפטי מקצועי בתביעת נכה נצרך
תהליך התביעה למשרד הביטחון הינו הליך מורכב וממושך ועל כן יש להתייחס אליו בהתאם ולא להקל בו ראש. ההליך יכול להיות קל יותר כאשר מסתייעים בעורך דין מומחה בתחום הדואג לזכויותיכם ועושה בשבילכם את כל העבודה. פנייה לעורך דין בעל ניסיון מול המערכת המכיר את החוקים והטפסים הרלוונטיים- מסייעת באופן משמעותי בהליך ומעלה את הסיכויים לטובת התובע. היות ומדובר בתביעה משפטית יש צורך בעורך דין שמכיר את החוק, יודע מהן הזכויות המגיעות לפונה וכיצד יוכל לקבל אותן, תוך כדי התמודדות נכונה עם הגורמים הרשמיים אשר מצדם אינם ממהרים להכיר בנכות, באחריות המדינה ובהיקף הנכות. במקרה בו דוחה משרד הביטחון את התביעה קיימת אפשרות להגיש ערעור לבית משפט, שבסמכותו לבטל ו/או לשנות את החלטת משרד הביטחון.
צרו איתנו קשר
מומלץ להעזר בשירות משפטי מקצועי ע"י עו"ד מומחה בתביעות נכי צה"ל וטיפולים רפואיים לנכי צה"ל נצרכים ולזכות לייעוץ, הכוונה, ליווי וייצוג הולם לתביעת הנכה ו/או בני משפחתו לאורך כל ההליך המשפטי, שכן, לא פעם הנכה הנצרך אינו יכול לדבר בשם עצמו ולייצג את עצמו. עו"ד מיומן בתחום ידע לייצג נאמנה אל מול שלוחות משרד הביטחון ובראשם הועדה הרפואית של משרד הביטחון, קצין התגמולים והמוסד לביטוח לאומי, כמו גם ניהול הוכחות והגשת ערעור על החלטת הוועדה ועד להשגת מלוא הזכויות והסיוע להליך השיקום.