במסגרת הפעילות הצבאית לא אחת יש חיילים שאינם חשים בטוב ואחרים שנפצעים במהלך פעילויות מסוימות. במצבים האלו המפקדים בשטח נדרשים לקבל החלטה אם לשלוח אותם לבדיקות רפואיות או שלדעתם מדובר במצב זמני. החלטה שגויה של מפקד לגבי הפניה זו עלולה להיות בסופו של דבר רשלנות רפואית אם בסופו של דבר הדבר גרם להחמרת הבעיה או אף למוות.
- פיענוח לא נכון של תוצאות הדימות כמו MRI או CT. עקב כך החיל לא קיבל טיפול המשך נכון והדבר החמיר את מצבו הרפואי ולעיתים נגרם לו נזק שהוא בלתי הפיך.
- מצבים שבהם נעשתה טעות במהלך הניתוח ולכן נגרם נזק משמעותי לחיל באיבר המנותח או באיבר אחר.
הסיבות השכיחות לרשלנות רפואית בצבא
הצבא עורך בדיקות מקיפות לחיילים בתרחישים שונים אך עם זאת יש לא אחת מקרים של רשלנות רפואית בצבא עקב מקרים שונים כמו לדוגמה:
•פיענוח לא נכון של תוצאות הדימות כמו MRI או CT.
•מצבים שבהם נעשתה טעות במהלך הניתוח ולכן נגרם נזק משמעותי לחיל באיבר המנותח או באיבר אחר.
•אבחון מאוחר למחלה, אי אבחון או אבחון מוטעה, סיבוך רפואי
• מניעת המשך טיפול אצל מומחה, אי הפניה לבדיקות וכד'
• תרופות שאינן מתאימות או במינון מוטעה והסבו נזק ותופעות לוואי
• חוסר התחשבות במצבו הרפואי של החייל בשעת מתן הטיפול
• אי ביצוע מעקב רפואי למצבו של החייל
• מתן טיפול רפואי מתרשל
• קביעת פרופיל מוטעה
חשוב להדגיש כי רשלנות רפואית עלולה להתרחש בכל תחומי הרפואה, לרבות בועדות רפואיות של הצבא אליהן נשלחים חיילים במטרה לקבע את הפרופיל הצבאי שלהם.
הוכחת רשלנות רפואית בצבא
על מנת שטיפול רפואי יוגדר ויוכח כעל רשלנות רפואית בצבא, חובה שיתקיימו מס' תנאים ובהם:
• הרופא המטפל לא קיים את חובת הזהירות המחייבת בטיפול הנדון
• בעקבות הטיפול הרפואי נגרם לחייל נזק רפואי גופני או נפשי
• הוכחת קשר ישיר בין הנזק הרפואי שנגרם לחייל לבין הפרת חובת הזהירות של הגוף/הרופא המטפל.
כל חייל בצה"ל שנפגע עקב טיפול רפואי כושל, אינו רשאי לתבוע תביעת נזיקין אזרחית כנגד הממסד הרפואי שטיפל בו ומשכך, הינו זכאי לפתוח בתביעת רשלנות רפואית כנגד משרד הביטחון וקצין התגמולים.
בכדי שקצין התגמולים יוגדר כאחראי לרשלנות הרפואית שבוצעה במהלך הטיפול בחייל – חובת ההוכחה מוטלת על החייל, בהתאם לחוק הנכים (תגמולים ושיקום) כי נסוב לו נזק רפואי וכי כושר תפקודו העצמאי ניזוק באופן קבוע או זמני. כמו כן, יש להוכיח כי הרשלנות התרחשה במהלך השירות הצבאי או במהלך חופשה מאושרת מהשירות.
בכל מקרה של רשלנות רפואית בצבא מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום כבר למן הרגע הראשון של גילוי הרשלנות הרפואית והפגיעה בעקבותיו, והכל במטרה שהחייל הנפגע יזכה להכוונה והדרכה לגבי דרכי הפעולה וההתנהלות החכמות והיעילות ביותר ולמניעת טעויות מכריעות גורל הנובעות מחוסר ידע מספר ומאי הכרה של פעילות המערכת המשפטית והרפואית של צה"ל.
אולי יעניין אתכם לקרוא על זכויות נכי צה"ל
תביעות על רשלנות רפואית בצבא
לאור ההשלכות החמורות של רשלנות רפואית בצבא פונים הנפגעים של המצבים האלו לעו"ד אלי סבן כדי לקבל ליווי משפטי לצורך הגשת תביעה כספית נגד משרד הביטחון. עורך הדין מכמת את הרשלנות לכסף לאור השינוי באורח חייו של החיל וההשלכות על עתידו הרפואי והכלכלי עקב כך. זה כולל עלויות כמו מטפל צמוד, אי יכולת לעבוד בעבודה נורמטיבית, פגיעה בכושר ההשתכרות ועוד.
ייעוץ משפטי מקצועי לרשלנות רפואית בצבא
ההשלכות של רשלנות רפואית בצבא משפיעות באופן אקוטי על חייהם של אזרחים רבים שנפגעו בצבא.
לכן יש לתת לכך חשיבות רבה ולטפל בנושא זה באופן רוחבי תוך קבלת הכוונה בשירות משפטי מקצועי ע"י עו"ד מומחה בתביעות רשלנות רפואית בצבא ולזכות לייעוץ, הכוונה, ליווי וייצוג הולם לתביעה לאורך כל ההליך המשפטי.
עו"ד מומחה ומיומן בתחום. ידע לייצג את החייל נאמנה אל מול שלוחות משרד הביטחון ובראשם הוועדה הרפואית, כמו גם ניהול הוכחות והגשת ערעור על החלטת הוועדה, מיצוי הדין הצוות הרפואי שטיפל בחייל ולזכות בפיצוי כספי משמעותי המגיע לו במסגרת תקנות נכי צה"ל, כזה אשר יסייע לממן את הטיפולים הרפואיים להם נזקק בגין ההתרשלות של הצוות הרפואי שטיפל בו.
חשוב להדגיש כי בתביעות רשלנות רפואית בצבא אין חובה לשכור שירותי עו"ד צבאי וניתן לנהל את התביעה בסיוע עו"ד אזרחי מומחה בתחום בתביעות משרד הביטחון. בנוסף, החייל שנפגע מרשלנות רפואית רשאי להגיש את התביעה גם לאחר שחרורו מהצבא, אך לרוב יש לתבוע תוך שלוש שנים מיום השחרור מצה"ל.
שאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית בצבא
בשלב ראשון יש לוודא עם עו"ד אלי סבן שאכן מדובר במצב של רשלנות רפואית ובהתאם לכך תתקבל החלטה על האסטרטגיה הנכונה שיש לפעול על פיה.
טיפול בתביעה של רשלנות רפואית בצבא עלול לארוך כמה חודשים ואף כמה שנים בהתאם לחומרת המקרה ולהחלטות של בית המשפט.