מלחמת חרבות ברזל פרצה בבוקר שבת, חג שמיני עצרת ושמחת תורה, כ"ב בתשרי התשפ"ד, 7 באוקטובר 2023
המלחמה נפתחה במתקפת פתע על ישראל בהובלת ארגון הטרור חמאס. אלפי מחבלים חדרו לשטח ישראל במטרה לכבוש את יישובי עוטף עזה ולטבוח בתושביהם.
המתקפה התנהלה במסע טבח באזור עוטף עזה, שכלל בין היתר, השתלטות על בסיסי צה"ל, חטיפת חיילים ואזרחים בהם נשים, ילדים, קשישים ואזרחים זרים, תוך ביצוע פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה.
גיוס המילואים הגדול ביותר מאז קום המדינה
במהלך מבצע מלחמת חרבות ברזל צה"ל גייס למילואים מעל 300,000 חיילים, גיוס המילואים הגדול ביותר מאז קום המדינה.
כוחות הביטחון, בהובלת צה"ל ומשטרת ישראל, הרגו מעל 1550 מחבלים בשטח ישראל. חיל האוויר וחיל הים החלו בסדרת תקיפות על רצועת עזה, הפצצת מטרות חמאס וגא"פ. עצימות התקיפות הלכה וגברה ואלפי מטרות טרור הותקפו.
חיילי סדיר, קבע, מילואים וכוחות הביטחון שנפגעו או חלו במהלך הלחימה בגופם ובנפשם או שחלה החמרה במצב רפואי קודם עקב הלחימה, זכאים להגיש תביעה להכרה לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון.
חוק תשלום קצבאות לחיילי מילואים ולבני משפחותיהם
חוק זה מטרתו להבטיח תשלום קצבאות לחיילי מילואים שנפגעו בתקופת שירותם עקב שירותם ולבני משפחותיהם של חיילי מילואים שנספו עקב שירותם.
כלומר, חיילי מילואים עלולים להיות זכאים לתשלום נוסף (מעבר לתגמולי משרד הביטחון), בעקבות פגיעה תפקודית, עקב המלחמה, בהתאם לאחוזי הנכות שייקבעו בוועדה רפואית. כאשר בעקבות מצבם משכורתם נפגעה.
חשיבות התיעוד הרפואי בתביעה להכרה כנכה צה"ל
במהלך בירור התביעה על ידי קצין התגמולים באגף השיקום, ניתן להיות זכאים לקבלת טיפולים רפואיים מטעם משרד הביטחון, וכן, תגמול עבור טיפולים רפואיים.
חלק חשוב במהלך בירור התביעה הינו תיעוד רפואי ולכן, ככל שישנה פגיעה או תחושה נפשית, יש לפנות לגורמים הצבאיים הרלוונטיים לקבלת טיפול מתאים. במידה וגורמי הצבא הוציאו דו"ח פציעה (מסמך חתום ע"י מפקד המאשר אירוע או חבלה), יש לצרפו למסמכים הרפואיים המוגשים לאגף השיקום.
נפגעי פוסט טראומה "חרבות ברזל" – עימדו על זכויותיכם
למרבה הצער, אנשי כוחות ביטחון רבים במדינתנו חוו פוסט טראומה (PTSD) באחת או יותר ממלחמות מדינת ישראל, וכמובן במלחמת "חרבות ברזל".
אנשי כוחות הביטחון זכאים להגיש תביעה להכרה בנכות נגד משרד הביטחון אגף השיקום, בגין פוסט טראומה בצבא, וביניהם חיילים בסדיר, אנשי קבע, אנשי ישרות בתי הסוהר, שוטרים ואנשי שב"כ ומוסד.
פוסט טראומה בצבא נובעת בעקבות חשיפה לאירוע טראומתי, חיילים ואנשי שירות הביטחון אשר משרתים את המדינה ואף לוחמים במלחמות ישראל, חוזרים לביתם ללא פגע הנראה לעין, לכאורה שלמים ובריאים, אך נותרו פגועים בנפשם. אלה, לחמו בשדות הקרב, חוו פחד ממשי לחייהם, נחשפו למראות קשים ואף איבדו חברים, איבדו גם חלק מעצמם בעקבות הטראומה הקשה.
ברוב המקרים אדם אשר לוקה במצב של פוסט טראומה אפילו לא מבין ממה הוא סובל, ולא מבין את פשר ההתנהגות והתסמינים אשר הוא חווה. חלקם האחר אף נאחז במנטליות העבר והבושה.
חשוב להבין, שכיום המודעות היא אחרת, כיום בחברה נאורה כמו שלנו, בני משפחותיהם והסובבים מעודדים את הלוקים בפוסט טראומה לפנות לקבלת עזרה מתוך מודעות כי טיפול יכול להקל מאוד על המצב הנפשי של יקירנו, אין צורך לסבול.
חייבים להתקיים לפחות 3 תסמינים אצל אדם על מנת לאבחן הפרעה בתר חבלתית (PTSD): הימנעות, עוררות יתר וחודרנות. הימנעות תבוא לידי ביטוי בהימנעות מכל דבר חיובי, למעשה הימנעות מסיטואציות העלולות להזכיר את המקרה הטראומתי, ניתוק רגשי והתרחקות מהסובבים. הימנעות ממקומות ציבוריים, חוויות רגשיות. עוררות תבוא לידי ביטוי בקושי ממשי בוויסות הרגשות, בעצבנות ודריכות יתר, קושי בשינה, הפרעות קשב וריכוז, רגזנות והתפרצויות כעס על הקרובים. חודרנות הינה חווית אירוע הטראומה מחדש המתבטאת בסיוטים, מצוקה פסיכולוגית ותגובות כגון דופק מואץ , הזעה וצמרמורות כאשר נזכרים באירוע. פלאשבקים, זיכרונות מציפים גם כאשר אין שום טריגר או קשר לטראומה שחווה.
נכי צה"ל המוכרים כנפגעי פוסט טראומה ע"י אגף השיקום במשהב"ט זוכים לטיפול נפשי ואף תרופתי ממומחים בתחום הקוגניטיבי התנהגותי. המומחים מטפלים בנפגעי פוסט טראומה מהצבא, מזהים דפוסי חשיבה שליליים ומתדרכים אותם כיצד לחוש איזון, ללמוד לחיות איתם על מנת שיקבלו תחושה שהם בסביבה בטוחה ומוגנת.
ישנה חשיבות רבה להכרה עקרונית במשרד הביטחון, גם אם יש שיפור בסימפטומים הנדרשים, על מנת שככל ותהיה החמרה בעתיד, אז ניתן יהיה לחזור בכל עת ולבקש בקשה להחמרה במצב הנפשי.
חשוב לדעת, לעומת תביעות אחרות נגד משרד הביטחון המוגבלות לתקופה של 3 שנים, נפגעי פוסט טראומה שהשתתפו במלחמות ישראל רשאים להגיש תביעה להכרה בנכותם למשרד הביטחון, גם בחלוף שנים רבות מאז המלחמה – חוק ההתיישנות לא חל בכל הנוגע להגשת תביעה בגין פוסט טראומה.
אז אם אתם נפגעתם במהלך המבצע מלחמת חרבות ברזל וזקוקים לסיוע בהגשת תביעה למשרד הביטחון אתם מוזמנים לפנות עוד היום למשרדנו של עו"ד משרד לביטחון אלי סבן לקבלת מלוא הזכויות שלכם לפיצויים ותגמולים.
עו"ד אלי סבן – מומחה לתביעות אנשי כוחות הביטחון, טל': 03-522-1444.