ע"פ חוק הנכים, יושב-ראש הועדה הרפואית או היושב-ראש יקבע את המועד והמקום שבו תדון הועדה ויודיע על כך לנכה.
כיום נכי צה"ל נדרשים להגיע ולהתייצב בפני וועדה רפואית לצורך קביעת אחוזי נכותם.
עד היום המדיניות במשהב"ט כי על נכה להגיע לוועדה רפואית במקום שיקבע, לצורך בדיקתו וקביעת אחוז נכותו בהתאם למוגבלותו.
באם נכה אינו היה מתייצב פיזית בפני וועדה רפואית, משהב"ט היה מפסיק הליכים בתביעה עד אשר הנכה היה מתייצב לבדיקה בפני וועדה רפואית.
במקרה שאירע בשנת 2003, נ' חיילת אשר שירתה ביחידה מסווגת במודיעין נחשפה לחומר רגיש וסודי, איבדה מסמך מסווג, נשפטה ונידונה למאסר על תנאי. בעקבות לחצי השירות ניסתה לשים קץ לחייה, נשלחה לאשפוז פסיכיאטרי ושוחררה משירותה בצה"ל.
בחודש מרץ 2013 התקיימה וועדה רפואית עליונה של משרד הביטחון אשר קבעה כי יש להעלות אחוזי נכותה מ- 70% ל- 100%, וזאת ללא התייצבותה של נ' בפני הוועדה אלא רק על סמך המסמכים הרפואיים. עוד הוסיפה וקבעה הוועדה כי נכותה הינה זמנית, זאת עד שתוכל להתייצב בפני הוועדה לצורך בדיקתה ומתוך תקווה כי מצבה ישתפר.
הוגש ערעור על החלטת הוועדה לבימ"ש מחוזי ת"א באמצעות עו"ד אלי סבן ועו"ד לימור בריק-שי, כי יש לקבוע את נכותה של נ' לצמיתות ללא צורך בבדיקה בפני וועדה נוספת וזאת על סמך המסמכים הרפואיים המעידים על חומרת המצב.
עיקרי הטענות
הוועדה התקיימה שלא בנוכחותה של נ' שלא בבחירתה זאת היות וקיים סיכון אובדני, המסמכים אשר עמדו בפני הוועדה מעידים על מצבה הקשה והקבוע, אף הוועדה בהסתמך על המסמכים שבפניה קיבלה את הערעור והעלתה נכותה ל-100%. נ' נבדקה בעבר מספר רב של פעמים בפני וועדות רפואיות, ועתה מאושפזת אשפוז ארוך וממושך שנמשך לאורך השנים האחרונות, אין צפי לשיפור במצבה ואין ערובה כי תוכל להתייצב לוועדות הרפואיות הבאות עקב מצבה הנפשי הקשה.
כבוד השופטת חדוה וינבאום-וולצקי קיבלה את הערעור וקבעה נכותה של נ' לצמיתות.
ביהמ"ש מצא לנכון לציין כי "כשם שבית משפט הולך אצל צד שאינו יכול להתייצב בפניו, בין אם לביתו ובין אם למקום אשפוזו, כך גם וועדה רפואית עליונה שיושבת כטריבונל מעין שיפוטי, רשאית וזכאית לעשות כן מקום שהיא סבורה שהדבר נדרש וכי אינה יכולה לסכם ממצאיה ללא בדיקה".
עד עתה היה על נכה להתייצב במקום הוועדה כפי שנקבע מראש ע"י משהב"ט. למרבה הצער ישנם נכים כי עקב מוגבלותם נבצר מהם להתייצב ולהגיע למקום מושב הוועדה ועל כן הייתה פגיעה בהליכי התביעה למשרד הביטחון ואף בגובה אחוזי הנכות.
לראשונה ניתנה פסיקה כי על וועדות לבקר ולהגיע אל נכים שאין ביכולתם הם להגיע ולהופיע בפני וועדה וזאת עקב מוגבלותם.
המדובר בתקדים הוגן וראוי אשר נועד לבוא ולהקל על הנכים אשר אין במוגבלותם לבטל ולפגוע באחוזי נכותם. אנו תקווה כי הפסקדין יהווה אבן דרך לא רק בוועדות משהב"ט אלא גם בוועדות המוסד לביטוח לאומי אשר גם הן וועדות מעין שיפוטיות
יצירת קשר לצורך ייעוץ משפטי
לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ללא עלות, צרו קשר עם משרדנו