אנשי כוחות ביטחון- חיילים בשירות חובה, קבע ומילואים, משטרה, שב"ס, מוסד ושב"כ אשר נפצעו ו/או נחבלו בזמן ועקב שירותם זכאים להגיש בקשה להכרת נכות מכח חוק הנכים(תגמולים ושיקום) תשי"ט 1959 (נוסח משולב) וזאת לא יאוחר משלוש שנים ממועד שחרורם. למעט, חריגים הקבועים בחוק.
נכתב ע"י עו"ד אלי סבן
קצין התגמולים, הדן בבקשה, יבחן האם אכן קיים קשר בין החבלה ו/או המחלה ממנה סובל המבקש לבין תנאי שירותו וזאת בעזרת בדיקה רפואית שתיעשה ע"י מומחה מטעם משרד הביטחון ובהסתמך על המסמכים אשר צורפו במעמד הבקשה- ומכאן חשיבות אופן ההגשה.
◄ תהליך קבלת הבקשה ע"י קצין התמלוגים
בהחלטתו, קצין התגמולים רשאי לקבל את הבקשה ולקבוע כי אכן קיים קשר בין השירות לנכות. במצב דברים זה יוזמן הזכאי לוועדה רפואית לצורך קביעת דרגת נכותו בהתאם לתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגת נכות), תש"ל- 1969.
כמו כן, עלול קצין התגמולים לדחות את בקשת המבקש ולקבוע כי לא הוכח הקשר הסיבתי בין השירות לנכות. במצב דברים זה, קמה לתובע הזכות להגיש ערעור לביהמ"ש השלום בשבתו כוועדת ערעורים לפי חוק הנכים והתגמולים.
◄ החשיבות בהגשת תביעה
בשונה מפקודת הנזיקין בה קיימת דרישה להוכחת אסכולה רפואית שתומכת בקשר הסיבתי בהסתברות של מעל 51%, חוק הנכים הינו חוק סוציאלי, עצמאי, אשר מקל ומיטיב עם הנכה ולפיכך יתכן מצב בו מבקש הבקשה יוכר כנכה צה"ל גם ללא אסכולה רפואית תומכת בקשר הסיבתי הרפואי למחלה כאשר הכלל שנקבע מימים ימים הינו שכל מקרה נדון לגופו.
ומכאן, החשיבות הרבה בהגשת בקשה להכרה. שכן, בתחום הרפואה קיימות אסכולות רפואיות שונות המציגות דעות מנוגדות לגבי תסמינים וגורמים העלולים להביא להתפרצות המחלה.
עוד יודגש, כי חייל/חיילת שחלו במחלה אשר הגורם להתפרצותה אינה ידוע בעולם הרפואה באותה העת, גם במצב דברים זה ישנה חשיבות להגשת תביעה על ידי עורך דין משרד הביטחון להכרה, הגם כאמור שהסיכוי נמוך, שכן גם לאחר שתביעה נדחתה ניתן בכל עת להגיש בקשה לעיון נוסף. לבקשה זו יש לצרף חוות דעת רפואית, מאמרים או מחקרים רפואיים אשר יסבירו מדוע יש להכיר בתביעה לאור המגמה בספרות הרפואית וזאת גם שנים רבות לאחר שתביעתו נדחתה כאמור.
◄ קביעת אחוזי נכות משרד הביטחון
דרגת נכות של זכאים תקבע ע"י וועדה רפואית וזאת בהתאם לתקנות הנכים(מבחנים לקביעת דרגת נכות), תש"ל- 1969.
תקנות הנכים מחולקות לנושאים- פגיעה פנימית, הפרעה נפשית, צלקות וכו' ומאפשרות לוועדה הרפואית לקבוע את גובה אחוזי נכות משרד הביטחון עפ"י מידת החומרה ו/או ההגבלה בגין אותה פגימה.
זכאי הסבור כי החלטת הוועדה אינה משקפת את נכותו רשאי להגיש ערעור לוועדה רפואית עליונה תוך 45 יום.
◄ טבלת אחוזי נכות ממשרד הביטחון
בהתאם להחלטת הוועדה הרפואית ודרגת הנכות אשר ניתנה נקבעים פיצויים והטבות להם זכאי הנכה , כמפורט:
מענק חד פעמי – יינתן לזכאים בדרגת נכות 10%-19%
תגמול חודשי – יינתן לזכאים בדרגת נכות 20% ומעלה.
וזכאים אשר נכותם פחותה מ20% אך נקבעה טרם 1.1.1996.
◄ בקשה לבדיקת אחוזי נכות משרד הביטחון
אנשי כוחות ביטחון אשר פגיעתם הוכרה ע"י קצין התגמולים ככזו שאירעה בזמן ועקב השירות, זכאים להגיש בקשה ל'בדיקה חוזרת' ע"י וועדה רפואית מטעם משרד הביטחון.
בקשה זו יש לבסס בעזרת מסמך רפואי המעיד על החמרה במצבו הרפואי של הזכאי ולכן לעיתים גם נכה אשר קיבל 1% נכות יוכל בעתיד בכל עת, גם שנים רבות לאחר מכן, שכן אין התיישנות על בקשות להחמרה, להעלות את שיעור הנכות בהתאם למצבו הרפואי כאשר מניסיוננו עם השנים עלול המצב הרפואי להחמיר עם השנים והכרה בנכות, אפילו בשיעור נמוך מהווה מעין ביטוח חיים לתובע ומכאן החשיבות בהשגת ההכרה העקרונית כנכה צה"ל.
במקרים חריגים, תנתן אף האפשרות להגיש בקשה לבדיקה חוזרת בגין פגיעה שלא הוכרה וזאת מכח תקנה 9 המקנה לזכאים את הזכות לתבוע בגין פגימה חדשה שהינה תולדה של הפגימה הישנה והמוכרת.
◄ להגשת תביעה כנגד משרד הביטחון צרו איתנו קשר
עורך דין אלי סבן מתמחה בייצוג אנשי ביטחון ובהגשת תביעות כנגד משרד הביטחון ויוכל
לסייע לכם עד לקבלת הפיצויים המגיעים לכם ממשרד הביטחון.
צרו קשר עוד היום עם עורך דין אלי סבן – 03-5221444